Boegbeelden
“Als we zo doorgaan zit er in 2050 meer plastic dan vis in onze oceanen.”
Jeroen Smit ontmoet rolmodellen van de toekomst
In ‘De Plastic S(l)oep’ ontmoet onderzoeksjournalist Jeroen Smit vier duurzame rolmodellen. Zij vertellen over hun strijd tegen de snelgroeiende plastic soep. Smit: ‘Ik ben onder de indruk van hun creatieve ideeën. Er moet echt iets veranderen in het gebruik en hergebruik van plastic, dat is wel duidelijk.’
Dat steeds meer mensen zich bewust zijn van de desastreuze gevolgen van plastic afval is een mooie start. Maar er is meer nodig, en snel. Elk jaar wordt wereldwijd zo’n honderd miljard dollar aan plastic weggegooid. Omdat al die flessen, rietjes en tandenborstels niet vergaan, groeit de plastic soep onverminderd hard door. Nederland heeft als doel om in 2030 de helft minder nieuw plastic te gebruiken en wil in 2050 naar een economie zonder afval, waarbij alles draait op herbruikbare grondstoffen. Om tot die circulaire economie te komen, moet er eerder vandaag dan morgen een heleboel veranderen.
“De kracht van innovatie en creatie, om samen binnen problemen nieuwe oplossingen te bedenken.”
Grachtenplastic
Plastic Whale enthousiasmeert mensen om actief een bijdrage te leveren aan het terugdringen van de plastic soep. Deze online film – die dankzij NN Group kon worden gemaakt – vertelt de inspirerende verhalen van Saskia, Lars, Nicholas en Eric. In een van de Plastic Whale boten van grachtenplastic vaart Jeroen Smit door Amsterdam. Onderweg pikt hij de boegbeelden op die ieder op hun eigen manier het plastic probleem aanpakken. Ze laten de urgentie zien én zijn het bewijs dat we met elkaar snel in actie kunnen komen.
“Niemand is verantwoordelijk voor het afval wat dan vervolgens in de rivieren stroomt. Waarom?”
Bubbels en recycling
Saskia Studer van ‘The Great Bubble Barrier’ onderschept plastic met een bellenscherm in rivieren en kanalen. Ze vraagt zich in de film af waarom niemand verantwoordelijk is voor het plastic afval dat richting rivieren en zeeën stroomt. Lars van Zutphen van Morssinkhof Rymoplast geeft een inkijkje in de recyclingindustrie en heeft last van de lage olieprijs en de stagnerende vraag naar gerecycled plastic.
“We moeten nu echt grote stappen gaan zetten.”
Alle zeilen bijzetten
Olympisch zeiler Nicholas Heiner vertelt hoe hij op zee soms letterlijk vastloopt in het plastic. En hoe de zeilsport een steentje bijdraagt om stranden schoon te houden. Eric van Eerdenburg is festivaldirecteur van Lowlands. Hij is helemaal klaar met symbolische dingetjes en greenwashing, daarom geeft hij het goede voorbeeld met zijn festival.
Tips! Naast minder plastic verbruiken, kun je vanaf vandaag nog meer doen:
Tassen
Neem een jutte tas mee als je boodschappen gaat doen, pak geen plastic tasje als je fruit of groente koopt en koop minder voorverpakt voedsel.
Cleanup break!
Neem een vuilniszakje en een tang en ga tijdens je lunchpauze even een ommetje lopen, ook nog eens gezond.
Wassen
Was je kleren op 30 graden en droog je was zo veel mogelijk aan de waslijn. Maar was ook minder vaak, een spijkerbroek kun je bijvoorbeeld beter uithangen dan teveel wassen om mooi te blijven en zo zorgen je er ook voor dat er minder microplastics in het water terecht komt.
Minder kleding
Koop minder kleren of huur kleren. Milieu Centraal berekende dat als iedere Nederlander drie kledingstukken per jaar minder koopt, we hiermee net zo veel CO2 zouden besparen als wanneer 2,1 miljoen mensen een jaar lang vegetarisch zouden eten.
Repareren
Ga naar een Repair Cafe om producten te laten repareren in plaats van meteen een nieuwe kopen. Of check iFixit.
Vintage
Koop nieuwe hippe kleren bij; een tweedehands of vintage winkel zoals Episode, of via via United Wardrobe, Marktplaats, Designer-Vintage of The Next Closet. Wat ook nog kan is een kledingruil organiseren met vriendinnen!
Plasticvissen
Dagelijks kun je met Plastic Whale een alternatieve rondvaart maken: een middag plasticvissen in de Amsterdamse grachten.
Minder vlees en vis
Eet minder vlees of vis of misschien wel een dag in de week vegan. De productie van plantaardige eiwitrijke voedingsmiddelen veroorzaakt veel minder milieuschade dan vlees. Voor 1 kilo vlees is bijvoorbeeld gemiddeld 5 kilo plantaardig materiaal nodig, aldus Milieu Centraal.
Huren & Lenen
80% van onze spullen gebruiken we niet vaker dan eens per maand. Die spullen kun je daarom beter lenen of huren in plaats van dat je ze koopt. Initiatieven zoals Peerby zijn uitstekende platformen via wie je spullen kunt lenen van mensen bij jou uit de buurt.
Deze film is mede tot stand gekomen door:
NN Group, Plastic Whale, LowLands, Morssinkhof Rymoplast, Watersportverbond, The Great Bubble Barrier
Met dank aan:
Jeroen Smit, Eric van Eerdenburg, Lars van Zutphen, Nicholas Heiner, Saskia Studer
Klant: NN Group & Plastic Whale / Bureau: Kumpany / Video: BetterMatter / Regie: Floris Kruijer / Camera 1: Laurens Verwoest / Camera 2: Sander van Weert / Geluid 1: Wouter Tjaden / Geluid 2: Tony Streefkerk / Geluid 3: Martijn de Rond / Producer: Jennifer Bootsma / Productie-assistent: Lise van Rongen / Edit: Zoey van der Heijden / Grading & Audio nabewerking: Cinemeta